Custom printing in bulk fail that cost your business

9 Custom Posters in Bulk Printing Fails That Cost Your Business

Custom posters in bulk are a fantastic way to promote your business, your event or show, boost brand recognition, or highlight your product or service with an innovative design. They are one of the bestseller products on POD websites because they offer a great high-quality product at competitive prices with fast delivery. However, we’ve found that when ordering offset printed custom posters in mass, there are some typical mistakes to avoid.

Some typical mistakes to avoid when printing custom posters in bulk
Some typical mistakes to avoid

Some of the poster printing errors appear one in a blue moon. They can, however, cause interruption or additional expenditures.  Unexpected print products and resource waste are also referred to. Here’re some tips to avoid these problems and make your print process an enjoyable and stress-free experience that produces excellent results.

1. No Quantity Proposal

With e-commerce websites, manufacturing custom posters in bulk has never been easier. You can simply submit your posters online at extremely competitive costs with only a few clicks. Your customer can easily see and choose your demo.  You must, however, plan ahead. Calculate how many copies you’ll need in advance, whether your posters are for promotion or branding, events or trade exhibitions, or an advertising campaign. Even if your e-commerce partners offer low costs, a second print run will be more expensive than purchasing a larger quantity the first time.

No Quantity Proposal
No Quantity Proposal

The solution: Determine how many posters you’ll need to produce by consulting with the consumers concerned. All prints will have defective products, so print 5-10 posters more than the customer ordered to make sure you’ll get enough. In the case of no errors, your customers will surely be satisfied because of the extra promotion

2. Choose Wrong File Formats for Printing Custom Posters in Bulk 

Sending the wrong file format to your printer will at least cause a delay since you will have to resend it in the right format. In the worst situation, an incorrect file format might result in a failed print run, making your posters useless. Most printers will only take PDFs for poster printing. There are no Microsoft Office documents or open formats available. Some printers may take TIFF files, while others will require you to follow very precise instructions on how to convert or export your print file to PDF. The reason for this is that PDF settings control things like overprinting, colors, transparency. Additionally, other things have a direct impact on how your posters look in print.

Choose Wrong File Formats for Printing Custom Posters in Bulk 
Choose Wrong File Formats for Printing Custom Posters in Bulk

The solution: There is no one-size-fits-all file format or PDF version that will produce the optimal results on all printers. Don’t get into a dispute between the printer and the designer over how to appropriately output a print file. Just trust the printer; they know what they need to achieve the best results.

3. Setting Resolution for Custom Poster in Bulk

Pro Tip: To avoid a blurry image, your print files should have an optimal resolution between 300 and 354 dpi

The resolution for printing posters in bulk is typically 300 dpi. Due to the massive file size and delayed processing, a resolution that is set too high might create issues. In contrast, setting too low-resolution results in a pixelated outcome. Remember that you can’t utilize pictures designed for internet usage for print since they’ll be 72 dpi and optimized for screens exclusively.

Setting Resolution for Custom Poster in Bulk
Setting Resolution for Custom Poster in Bulk

The resolution is determined by the distance from which the poster will be viewed. The finer the resolution, the closer they are to the completed print (ie: min 300 dpi), although when seen from a distance of more than 2m, 150 dpi and 300 dpi appear to be similar.

The solution: Varying print products might have different minimum resolutions that are acceptable. In general, 300 dpi should be used for posters so that the final result is not grainy, blurry, or pixelated.

4. No Cutting Edge Justification

This problem is related to inaccuracies when aligning design margins and when cropping printed products. The guillotines, also known as paper cutters, are extremely accurate machines. They operate on the basis of precisely cutting the set margin size. This is why the bleed must be set, and why components of your design should not be placed too close to the blade. The finished work may be out of balance if the border, picture, or text is too close to the cut line. The result is when cutting edges, even details might be lost.

Cutting Edge Justification
Cutting Edge Justification

The solution: Make sure there’s adequate room between essential design components and the cutting edge. Before you begin designing, create a safe zone the size of 0.08 inches from the edge of the paper.

5. Readability Of Custom Posters in Bulk

When creating custom posters in bulk, it’s critical to select the proper typeface to convey all of the text’s key information. Furthermore, the text size must be large enough to be legible from a distance. You should be aware of the standards for font size, text color, and background color consistency. The dark text should be designed on a light background for maximum performance, and vice versa.  What if, on the other hand, your customer requires dark text on a black backdrop or dark one? Make sure you don’t have a lot of Cyan, Magenta, or Yellow in it. Otherwise, depending on the overprint settings, the printable text is obscured.

Readability Of Custom Posters in Bulk
Readability Of Custom Posters in Bulk

Secondly, when a designer does not employ vector type, another issue with readability arises. Bitmap text is organized in pixels and will not print sharply until it is converted to a vector format. Check that your text is organized as a vector unless you want it to seem fuzzy and pixelated.

The solution: Use white font on a background with only a small percentage of black for best effects. If you must combine colors, do it in low concentrations. This is true not only for white text on black but also for any color and text on textures. Also, make sure that all text components are vector and that they are larger than the minimum font size required by your printer – and that they are readable from a distance for your custom posters in bulk.

6. Missing Or Unconverted Fonts

Font errors may appear to be related to text, but they can lead to a series of other troubles. In other words, you can’t expect your printer to have the same typefaces as your computer or the design you’re working on. It’s useless to argue over whether fonts are or should be considered “standard.” There are numerous options for including typefaces in your print file. And some are more suited to certain print media than others.

Missing Or Unconverted Fonts
Missing Or Unconverted Fonts

The solution: is to either incorporate fonts in your PDF or transform your text to outlines (vector) before exporting. Consult your printer to see which printing option they recommend for your poster.

7. Colors Issues of Printing Custom Posters in Bulk

“It looked amazing on my computer screen!” This is what makes designers surprised: their prints don’t turn out the way they planned. Most of the time, it’s a color issue, an estimating error, or a misunderstanding.

Keep in mind that your poster’s color will never look precisely like what you see on your computer screen. To summarize, contemporary screens are backlit and utilize an RGB color space variation, whereas printers use the CMYK color space. A conversion must occur at some time. If you don’t set up your print file as CMYK, convert pictures incorrectly, or assign the wrong color profile to your document, the colors may be inaccurate.

Colors Issues of Printing Custom Posters in Bulk
Colors Issues of Printing Custom Posters in Bulk

The solution: Consult your printing partner about color. PMS, HKS, and other uncommon colors are covered in a separate section. However, your printer will most likely utilize the CMYK color space, and your print files should be CMYK documents. Remember to convert black-and-white photos to grayscale; otherwise, they’ll have a sepia tinge. Inquire with your printer about the color profile and type of black to use for entire black regions. In general, the best result is 100 percent black.

8. Operating Skills 

It doesn’t matter what your customers will use the posters for, always plan enough time for your print job. Your printing partner always ensures that they print and deliver very fast, but you always need plan B or C. A typical failure is not scheduling time for resolving a printing problem. Your designer provides you the print file, you send it to your printer, they find a flaw, and you need to contact your designer to resolve the issue. Don’t underestimate how much time this will take. Furthermore, any demands or communications with your designer or printer that are not precise are likely to result in errors, misunderstandings, delays, or higher expenses if you need to make changes later.

Operating Skills 
Operating Skills

The solution: Be clear from the beginning and set an exact time for your poster printing process. Remember to include time to correct errors. Additionally,  try to avoid making as many errors as possible. Inquire about all requirements with your manufacturer as soon as possible. If you’re not creating your own posters, make sure you tell your designer all you need to know or link your designer directly to your printer.

Don’t assume your designer knows every specification. Avoid misconceptions caused by a lack of specificity. For example, the term “standard” is a troublesome one. When referring to any parameters of a print job, phrases like “the best,” “normal,” or “same as last time” are also inappropriate. Be detailed and exact in your process.

9. Spelling and Grammar Mistakes

Misspellings not only make your customers annoyed, but they may also damage a company’s reputation. People believe that spelling errors in marketing materials demonstrate a lack of care and profession, which they believe extends to products, services, and the way employees treat customers. 

Spelling and Grammar Mistakes
Spelling and Grammar Mistakes

You can’t correct a mistake in print once it’s been published, unlike on the web. As a result, fast spellcheck may save you hundreds of dollars in lost income. 

The solution: Use spelling and grammar checkers every time you want to insert any text into your design. Although the content is prepared by the customer in advance, you should also check it to avoid blaming.

Good luck and hope that you will apply the tips we have shared to avoid throwing money out the window when trading custom posters in bulk.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *